Word partner

Inhoudsopgave

Welke planten staan mooi in een cortenstaal plantenbak?

Die mooie oranje-bruin kleur die meteen opvalt tussen al het groen van je tuin? Dat is hem dames en heren – Cortenstaal. Cortenstaal is een fantastische aanvulling voor elke stijlvolle tuin in de dop. We krijgen vaak de vraag “ maar welke planten passen dan goed bij een cortenstaal plantenbak?”.

 

In deze blog lees je alle tips voor het gebruik van cortenstaal plantenbakken en raden we planten aan die bijzonder goed bij cortenstaal passen.

Deel deze blog

Planten die goed passen bij cortenstaal

Cortenstaal is super universeel. Daarom passen de meeste planten goed bij een cortenstaal bloem- of plantenbak. Daarom staat cortenstaal ook zo goed in vrijwel iedere tuin. Of je nou gaat voor een strakke moderne look of wilde jungle vibes met veel overgroeiing.

De kleur groen gaat goed samen met cortenstaal, maar vergeet ook zeker niet fleurige planten te gebruiken. Een aantal voorbeelden:

Geraniums

Met hun mooie, kleurrijke bloemblaadjes zorgen Geraniums voor een unieke combinatie met cortenstaal. Het contrast met de aardse roestkleur laat ze nog beter naar voren komen.

Zandhaver

Zandhaver in een cortenstaal plantenbak is een combinatie waar we geen genoeg van krijgen. De wilde look van het zandhaver geeft je tuin een heerlijk randje.

Bamboe Fargesia ‘Jiuzhaigou’

Deze Bamboe ziet er weergaloos uit in een mooie, grote cortenstaal plantenbak. En het is eens lekker wat anders in onze Hollandse tuinen. Probeer het eens!

Lavendel

De prachtige, geurige lavendel plant is al een ster op zichzelf. Maar wanneer je deze plant in een cortenstaal bloembak plaatst wordt het pas echt een eyecatcher.

 

Kruiden

Passen kruiden goed bij cortenstaal? Zeker weten! Dat ziet er niet alleen mooi uit, het is ook nog eens lekker. Want wat is er nou beter dan een pesto gemaakt van je eigen basilicum of verse Italiaanse kruiden uit je eigen moestuin. Geloof ons, de smaak is niet te vergelijken met de kruiden uit de supermarkt. In een moestuin van cortenstaal kun je alle gewenste kruiden, groenten en fruit kweken. Door de robuuste, stoere en moderne kleur van de plantenbak zijn jouw kruiden een prachtige verschijning.

 

Leg een goede bodem in je cortenstaal bloembak door het op de juiste manier te vullen

Het vullen van een cortenstaal bloembak is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je het doet. Want je wilt natuurlijk niet dat je het staal aantast. Voor het vullen van bloembakken in cortenstaal gebruik je geen hydrokorrels of kleikorrels. Deze blijven namelijk permanent vochtig en zorgt ervoor dat het roestproces niet stopt. In het ergste geval kan er dan schilfervorming ontstaan aan de binnenkant van je plantenbak.

Hoe vul je je plantenbak dan wel?

  1. Gebruik kiezels of grof grind en vul hiermee de plantenbak totdat je een laag van zo’n 10 cm hebt.
  2. Plaats op deze laag een geotextiel of een vochtdoorlatend anti-worteldoek.
  3. Bedek het geotextiel of het worteldoek met een laag potgrond en druk het lichtjes aan. Hiermee voorkom je eventuele inklinking.
  4. Vul de plantenbak met potgrond van goede kwaliteit tot ongeveer 2-5 cm onder de rand. Deze hoef je niet aan te drukken.
  5. Je bent er bijna. Op deze basis kun je je planten gaan poten.
 

Bij welke tuinstijl passen de cortenstaal plantenbakken?

Goed dat je het vraagt! Het mooie aan cortenstaal is dat het vrij universeel is. Hierdoor past het bijna in iedere tuin. De mooie roestkleur is een goede aanvulling op bijvoorbeeld een wilde tuin, een moderne tuin, een mediterrane tuin of zelfs een stadstuin.

Maar houd bij het aanschaffen van cortenstaal wel rekening met het roestproces. Het duurt namelijk een tijdje voordat de cortenstaal plantenbak de gewenste kleur krijgt. Je kunt dit roestproces altijd versnellen zodat je eerder kunt genieten van de oranje-bruine kleuren. Als je wilt weten hoe je cortenstaal sneller kunt laten roesten, kun je dat lezen in een van onze eerdere blogs.

 

Een cortenstaal borderrand is de finishing touch voor je tuin

Cortenstaal is een prachtig materiaal. Je kunt er toffe plantenbakken van maken, maar je kunt ook een stapje groter denken. Bijvoorbeeld met een cortenstaal borderrand. Met een borderrand kun je grotere secties van je tuin afscheiden en inrichten. Een unieke aanvulling die één geheel maakt van een moderne tuin.

 

Cortenstaal op maat laten maken

Bij Staallokaal maken we ook cortenstaal producten volledig op maat. We zorgen ervoor dat jouw moestuinbak, cortenstaal plantenbak of cortenstaal borderrand precies aansluiten bij jouw tuin.

Elke tuin is anders. Dus laat ons jouw gewenste maat of vorm weten en wij zorgen ervoor dat het volledig naar jouw wens gemaakt wordt.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!